18 Zseniális Facebook reklámtrükk nyertes kampány eléréséhez


Ha újonc vagy a Facebook reklámok területén, az első kampány beállításai meglehetősen bonyolultnak tűnhetnek. Meglehetősen sok dolgot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a hirdetésed hatékony legyen. Számtalan döntést kell meghoznod a hirdetés típusáról, a célközönségről, licitről, a hirdetés elhelyezéséről és így tovább… Valamennyi állítási lehetőség egyetlen célt szolgál: hogy sikeres legyen a PPC (Pay Per Click) kampányod.

De vajon milyen gyakorlatokat és trükköket érdemes alkalmazni?

Kezdetben varázslatnak tűnhet az egész. Alább 18 Facebook hirdetési trükköt említünk meg, amelyeket megannyi ismert vállalat használ. Alkalmazd őket kampányaid során és figyeld meg, ahogy a konverziós rátád javul!

1. Válassz egy vonzó hirdetési főcímet

A főcím lesz a legfontosabb eleme a Facebook hirdetésednek. Az az, amit az olvasók elsőre meglátnak, amikor a hirdetéseddel találkoznak. Kritikus fontossággal bír abban, hogy közönséged figyelmét az első pillanatban lekösd.

Egy tanulmány bizonyítja, hogy az emberek 70%-a csak a főcímet olvassa el, mielőtt továbbosztaná a Facebook-on!

Ráklikkeltél és észrevetted a trükköt? A főcím tehát olyan fontos, hogy 46.000 ember osztotta meg ezt a posztot anélkül, hogy elolvasták volna a szöveget (designer-ek által használatos latin töltelékszöveg, amit weboldalak szöveg/kép arányának kialakításakor használnak) és észrevették volna, hogy csak kamu-szöveget tartalmaznak a sorok.

Viccesnek tűnhet, de maguk a főcímek sorai már valóban hatalmas különbségeket képesek produkálni Facebook hirdetéseid átklikkelési és CPC rátáiban.

Ahhoz tehát, hogy egy olvasó számára gyakorlatilag elkerülhetetlen legyen a főcímedre való kattintás, kövesd az alábbi szabályokat:

– Fogalmazz letisztultan és precízen

– Alkalmazz cselekvésre utaló szavakat, mint “Próbáld ki” és “Szerezz”

– Hangsúlyozd a terméked, szolgáltatásod előnyeit

Alábbiakban láthatsz a fenti szabályok alkalmazására egy példát a Google-től: A hirdetés főcíme tisztán érthető, tömör, egyértelműen sugallja, hogy mit nyer az, aki használja a tréninget.

A google hirdetése egyértelmű információkat ad!

 

2. Kínálj ellenállhatatlan értékű ajánlatot

A legjobb módja annak, hogy valakit meggyőzz egy termék/szolgáltatás kipróbálására, vagy akár megvásárlására, ha kivételesen jó ajánlatot tudsz adni. Kínálj olyan dolgot, amire az embereknek éppen szükségük van.

Példaként kínálhatsz egy hosszított tesztelési időt (pl. autó esetén hétvégére akár elviheti a kiszemelt járművet), vagy határidőhöz kötött kedvezményt ajánlhatsz. Hasonló az egyik régebbi hirdetésünkben látható példája:

kedvezményes hirdetés időhöz kötve

Kiegészítésként adj magyarázatot is, hogy miért jó az ajánlatod – mi a legfőbb előnye annak, ha igénybe veszed?

A Facebook hirdetésednek egyértelműen kell megválaszolnia az alábbi kérdéseket:

– Miért kattintson bárki is a hirdetésedre és fogadja el az ajánlatodat?

– Milyen előnyökhöz juthat az, aki megveszi a termékedet, vagy regisztrál nálad?

– Miért jobb a te terméked, mint a konkurenciád termékei?

3. Teremts vásárlói bizalmat

 

Ha egy idegen odajön hozzád az utcán és elkezd mondani valamit, nem az első dolgod volna megbízni benne. Ugyanígy viszonyulnak az emberek a te márkádhoz, cégedhez is, amikor elsőre találkoznak a Facebook hirdetéseddel.

Amikor egy teljesen hideg (ismeretlen) célközönséget célzol meg, amely csoport soha nem látta a honlapodat, alkalmazz különböző bizalmat sugárzó módszert.

– Használd fel azokat az adatokat, amelyek jelzik a terméked felhasználóinak számát és annak előnyeit

– A hirdetésben használd fel nagyobb horderejű klienseid ajánlását

– Klienseid logoit használd fel a hirdetési kreatívjaidban

A LinkedIn hirdetése például büszkén hivatkozik arra, hogy több, mint 433 millió szakembernek van profilja a rendszerben.

Olyan esetekben, amikor nem tudunk döntést hozni egy adott kérdés illetően, azt kezdjük vizsgálni, hogy mások mit tesznek és miként döntenek adott, hasonló szituációban, azt feltételezve, hogy az ő döntésük helyes. Építs vásárlói bizalmat a saját Facebook hirdetésedbe.

4) Sajátítsd el a FOMO és az azonnaliság művészetét

(FOMO – Fear Of Missing Out – Lemaradástól való félelem)

Valamennyiünkkel előfordult már, hogy lekéssük a repülőgépünket, vagy éppen sorrakerülésünkkor fogy el az a termék, ami miatt sorban álltunk – tudjuk milyen pocsék érzés az ilyesmit megélni. A FOMO-t előnyünkre fordítva az sugalmazhatjuk FB hirdetéseinkben a célközönség számára, hogy a termékünket már mindenki más használja és alkalmazza és az aktuális olvasó már csak az utolsók között lehet.

A Karácsonyi Ötletek hirdetésében arra utaltunk, hogy van egy ellenállhatatlan recept melyre ha nem kattint akkor lemarad róla! A hirdetés olyannyira lett sikeres, hogy közel 12 ezer látogatója volt másfél hónap alatt és több mint 1500-an likeolták csak ezt az oldalt. Megtekintheted az oldalt ide kattintva.

karácsonyi ötletek oldal facebook hirdetése

A kérdés által, ami azt érezteti, hogy te volnál az utolsó, aki még nem alkalmazza/próbálta ki a fenti megoldást, jóval több klikkelést generál a hirdetés, mint FOMO nélkül.

Tipp: Egy másik módszer a célközönség figyelmének elnyerésére, hogy sürgős helyezetet kreálunk. Senki nem szeret lemaradni a jó ajánlatokról.

5) Alkalmazz jó minőségű design-t hirdetéseidhez (is)

Bizonyára ismerjük a József Attila idézetet, hogy “…dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes”. “Facebook hirdetésre fordítva” a méltán híres szavakat – és távolról sem összehasonlítani akarva annak értékét, vagy torzítani eredeti mondanivalóját- úgy mondanánk, hogy …hirdetni csak igényesen, megfelelő szöveggel, minőségi kreatívval érdemes.

Nem számít milyen jó maga a reklám, a rossz minőségű kreatív azonnal rombadönti (és nem rombadönheti) erőfeszítéseinket.Jó minőségű kreatív design nélkül a kampányunk gyakorlatilag halálra ítéltetett.

Megbízható és (a többi hirdetés közül) kitűnő Facebook hirdetés-design-t nem túl bonyolult elkészíteni. Nem szükséges fekteöves photoshoppernek lennünk ahhoz, hogy összedobjunk egy megfelelően megtervezett kreatívot. Alább látható a Műsorgyártás egyik hirdetése, mely egyszerű mockupból készült.

Műsorgyártás blog bejegyzésének facebook hirdetése

Tipp: Győződj meg arról, hogy a Facebook hirdetésed design-ja legalább 1200×628 pixeles felbontású és arról is, hogy annak színei bármilyen képernyőn jól festenek.

6) Hirdetéseid legyenek színesek

 

Több száz poszt árad a Facebook Hírfolyamban, mind az olvasók figyelmét követelve. Ahhoz, hogy a te hirdetésedet is észrevegyék a többi között, annak különbözőnek, eltérőnek kell lennie.

Kettő “extrém” kreatív design létezik, amelyek leginkább működőképesnek bizonyulnak:

– Nagyon világos kreatív amelyeknek szinte fehér a háttere

– Erős kontrasztú, erős színű kreatívok

Az összes többi gyakorlatilag eltűnik a megannyi egyéb reklám és Facebook poszt között.

A példa kedvéért alább látható a Nike egyik hirdetése. Nem csupán a figyelmünket kelti fel, de egyben pozitív érzéseket is generál.

nike facebook hirdetés amely meg bizalmat is kelt

Tipp: Érdemes alkalmazni a színek pszichológiáját (Interneten számos iromány fellelhető a témában) hogy a megfelelő színeket kiválaszthasd. (Sárga az optimizmus színe, a vörös az izgalomé, a kék a bizalom színes, stb.)

7) A/B teszteld a hirdetésed képeit

Mi történik olyankor, maikor nincs ötleted arra vonatkozólag, hogy milyen színeket és miféle design-elemeket használj fel Facebook hirdetésedhez? Nos, aggodalomra nincs ok, létezik egy nagyon egyszerű megoldás: az A/B tesztelés.

Többtíz teszt végezhető el a legkülönfélébb hirdetési variációkkal, ha egy gyors választó tesztet alkalmazunk. Alább egy A/B kreatív tesztre vonatkozó példát mutatunk be:

Tipp: Ne fogd vissza magad (kreatív-) tesztelés terén! Bármit lehet (és kell is) tesztelni, akár mgukat a kreatívban szereplő részletektől kezdve akár azok elhelyezéséig.

8) Csinálj (Galéria típusú) Carousel-kampányokat!

A Kinetic Social jelentésében feltárta, hogy a carousel hirdetések tízszer több klikkelést generálnak, mint a statikus szponzorált posztok.

A Carousel hirdetések lehetővé teszik akár 10 kép és főcím felhasználását egyetlen posztban. Kiváló metódus ez egy történet elmeséléséhez, termékeid előnyeinek bemutatásához, vagy a legutóbbi blog cikkek megosztására.

– Massimo Chieruzzi / Jon Loomer Digital –

Az ellenállhatatlan Carousel hirdetés kritériumai:

– Készítsd el az első slide-ot úgy, hogy az olvasó akarja látni a többit is

– Összefüggő történetet mesélj el a slide-okon

– Alkalmazz letisztult főcímeket CTA (Call To Action) tartalommal (Szerezz, Próbáld ki, Tanulj meg, stb.)

9) Használj videókat képek helyett

A videók -mint hirdetési forma- a legnézettebb hirdetési formát jelentik a Facebook-on.

A Kinetic Social riportja szerint a videótartalmak generálják a legalacsonyabb CPC-t (Cost-Per-Click)$0.18 USD átszámolva (kb. 50,- Ft) átlagköltséggel. (USA-ban ez igen alacsonynak számít) Itthon erre vannak ellenpéldáink amikor 15-20Ft költségre tudtuk letolni a kattintási költségeket egy jó videó által.

A facebook videó hirdetések

A Facebook Ads Manager-ben videóhirdetést létrehozni pontosan olyan egyszerű, mint egy hagyományos hirdetést, csak képek helyett videót töltünk fel.

Tipp: Másik eshetőség a videók alkalmazására a termékhasználat bemutatása (különösen bonyolultabb termékhasználat esetén különösen jól vállik be a módszer)

10) Mindig feliratozd a videóhirdetéseidet

Facebook szerint a feliratozott videóhirdetések átlagos nézési ideje 12%-kal magasabb, mint a felirat nélkülieké.

Gondoljuk el, hogy egy fontos meetingen ülve hirtelen egy hangos videó elkezdődik a telefonodon. Hogy mindezeket a kellemetlen szituációkat elkerülhessünk, minden videóhirdetés a Facebook-on hang nélkül játszódik le.

A Facebook szerint:

“Mobilos környezetben az emberek szeretnek rendelkezni a hangerő állíthatósága felett. Amikor egy videó hirtelen és hangosan kerül lejátszásra, mikor arra senki sem számít, az emberek 80%-ban negatívan reagálnak az esetre, ami rossz fényt vet mind a videólejátszás platformjára, de még a hirdetőre is.”

Amennyiben nincs a videódon felirat, soha nem klikkelnek rá a hirdetésedre, amennyiben fogalmuk nincs, miről is szólhat a videód.

11) Készíts kreatív Landing Page-eket

Általában a következő történik. A hirdetők órákat töltenek Facebook kampányaik hirdetéseinek elkészítésével és beállításával. Amit rendszeresen elfelednek, hogy erőfeszítést tegyenek a megfelelő landing page-k elkészítése érdekében.

Rávenni az embereket, hogy a hirdetésünkre klikkeljenek, 20%-os sikert jelent csupán. Miután a “Tovább”, vagy “Regisztráció” gombra klikkelt az érdeklődő, nagyjából 10 másodpercunk van meggyőzni őket, hogy maradjanak a landing page-ünkön és hogy további információt gyűjtsenek a termékünkről.

Az első 10 másodpercben akarva vagy akaratlanul, de eldönti, hogy a website-unk elég megbízhatónak tűnik-e, érdekes-e és hogy érdemes-e időzni azon.

A jó Facebook hirdetéshez tartozó landing page:

– Szinkronban van a FB hirdetésünkkel, egyazon üzenetet közvetít

– Letisztult ajánlatot tartalmaz és Call To Action-t

– Nem tartalmaz szükségtelen szöveget, sem képi elemeket (kizárólag azokat, amelyek konverziót segítenek elő)

– Jó minőségű képi elemeket és design-t láttat

Ha megvizsgáljuk a Drift weboldalát, azon azonnal egy nagy feliratkozó dobozt veszünk észre. A feliratkozási box valamennyi landing page kötelező eleme.

12) Minden egyes kampány számára külön landing page alkalmazandó

Nem szólíthatunk meg mindenkit egyszerre, vagy a végén azon vesszük észre magunkat, hogy senkit nem szólítunk meg.

Az okosabb Facebook hirdetők ritkán hirdetnek egyetlen ajánlatot – mindenki számára. Ugyanis így szinte soha nem érünk célt.

Minden Facebook hirdetőnek megannyi különböző célcsoportja van megannyi érdeklődéssel, életstílussal és szociális háttérrel. A te munkád mint marketingesnek nem más, mint szegmentálni a piacot és a különböző szegmensek számára releváns ajánlatot közvetíts.

A HubSpot szerint, egyes cégek 55%-os forgalomnövekedést érnek el, amikor 10-ről 15-re emelik landing page-ek számát. Minél több landing page-et használsz, annál több kattintást és ezáltal több konverziót érhetsz el.

Hubspot ügyfélkezelés

13) Tartsd a hirdetési gyakoriságot kontrol alatt

Néhány hetes Facebook kampány lezajlása után észrevehető, hogy az átklikkelések aránya romlik és a hirdetési költség is növekszik.

Azért történik mindez, mert a Facebook látogatók ráunnak egyazon hirdetés nézegetésébe a Hírfolyamban.

Ha a hirdetéseddel egyszerre nem milliókat célzol meg, a Facebook igen hamar újraposztolja a hirdetésedet a célközönségednek.

Az AdEspresso lefuttatott egy analízist azt vizsgálva, hogy egy hirdetés gyakorisága miként befolyásolja az átklikkelés, a Cost-Per-Click és a Cost-Per-Conversation arányát.

Minél többet látják a hirdetésedet, annál kevesebb alkalommal klikkelnek az ajánlatodra.

több idő kevesebb kattintás a facebook hirdetésekben

A hirdetésünk meguntatásának elkerülése érdekében a reklámunk megjelenését 4 napra korlátozzuk a heti hétből – például.

Célközönségünknek is szüksége van némi “pihentetésre”, nem beszélve arról, hogy nem keveset spórolunk is ily módon, a megtakarított pénzt pedig fordíthatjuk másik kampányunkra is.

14) A hirdetéseidet rotáld

Ha nem vagy megelégedve egyedi hirdetési ütemezéseddel, tartasz attól, hogy potenciálisan lemeradhatsz egyes különleges hirdetési napról, próbáld meg a következőt: Készíts több kreatívot és jelenítsd meg azokat más és más napokon.

A LinkedIn például két teljesen különböző hirdetést készíttetett ugyanarra a kiválasztási útmutatóra.

Ilyen módon sikerült elkerülni az hirdetés unalmassá válását, megjelenítve az egyik hirdetést csak hétfőn, szerdán és pénteken, a másik kreatívot pedig a hét többi napján.

Tipp: Hogyan is rotáld a hirdetéseidet:

A legkönnyebb módszer a hirdetés rotálására egy Facebook kampány összeállítása egyetlen egyszerű hirdetéssel. Majd az ad group-ot két másik ad group-ba másoljuk külön-külön kreatívval, egyazon kampány keretein belül. Ezután egyedi időzítéssel más és más napokon jeleníttethetjük meg a hirdetéseinket.

15) Hangsúlyozd az érzelmeket

Az ideggyógyász Antonio Damasio olyan agysérült személyeket tanulmányozott, akiknél az agy érzelemkiváltó része sérült meg. Hihetetlen dolgora jött rá: azok az emberek, akiknek nincsenek (nem működnek) az érzelmeik, nem képesek döntéseket meghozni.

Az érzelmeink tehát kulcsfontosságú része a mi döntéshozó mehanizmusunknak. Azok, akikerős érzelmekkel vannak a hirdetéseid iránt, nagy eséllyel reagálnak is azokra, cselekedni is fognak.

Egyaránt alkalmazhatsz képi elemeket, vagy szöveges üzenetet, hogy erőteljes érzelmeket közvetíts célközönséged felé.

– Használj kifejező képi elemeket, amelyek embereket, pozitív érzelmekkel ábrázolnak

– Használj érzelmes kifejezéseket is, mint “elképesztő”, “élvezetes”

– Használj felkiáltójelet, hogy vidámabb hangulatot kölcsönözz a hirdetési kreatívodnak

Az Eventbrite hirdetése kombinálja a logot a vidám képi elemekkel, így a megcélzott emberek a brand-et boldog érzésekkel, érzelmekkel társítják.

everbite facebook hirdetés minta

16) Légy egyszerű

Leírni egy hirdetésben a terméked összes jó és előnyös tulajdonságát, nem minden esetben jelent jó megoldást.

Az olvasók nem olvassák el a túl hosszú hirdetéseket, amelyek ráadásul irreleváns információkkal fárasztják is őket. Amire kíváncsiak az a gyors válasz arra a kérdésre, hogy ráklikkeljenek az adott hirdetésre, vagy ne.

Bár a Facebook 500 karaktert engedélyez egy hirdetés szövegezéséhez, mégsem kell ezt kihasználnunk. Rövid és tömör hirdetési üzenetek sokkal kevesebb erőfeszítést (és időt) vesznek igénybe, így az embereknek inkább a hirdetések tetszenek.

Példának okáért a NikeiD hirdetésében a szöveg terjedelme minimális. Ahelyett, hogy kérkednének termékeik nagyszerűségével, a képi elemekkel üzennek és hagyják az embereket döntést hozni.

nike id reklam facebook

A rövidebb szöveg ráadásul megfelelő kontrasztot is jelent a Hírfolyam többi posztjához képest, segíti annak kitűnését a posztok sokaságából.

17) A hirdetés desgin-ját illeszd a márka imidzsedhez.

Ha valaki meglátná a Facebook hirdetésedet, de a céged nevét nem látná, vajon képes lenne-e az olvasó a termékedet társítani a cégedhez mindössze 5 másodperc alatt?

Ha egy érdeklődő nem tudja a Facebook hirdetésedet a cégedhez kötni, remek lehetőséget szalasztasz el, hogy márkaismertségedet erősítsd.

Ha brand-ed színeit és arculati elemeidet alkalmazod valamennyi marketing-csatornádon, jóval nagyobb sikereket érhetsz el egy-egy (marketing-) csatornán is.

Az Asana brand-színei neon-rózsaszín, zöld és kék. Így néz ki a weboldaluk:

Asana a Facebook kampányukban is hasonló design-elemeket alkalmaznak, hogy potenciális ügyfeleik számára könnyen felismerhetők (és azonosíthatók) legyenek a hirdetéseik.

Asana weboldal screenshot

18) Fűszerezd a hirdetéseid emoji figurákkal

Saas-nek a Scoro márkanevével futtattak egy gyors A/B tesztet, hogy vajon az emoji-k hatással vannak-e az átklikkelési és elkötelezettségi rátákra. Igen, hatással vannak.

A hirdetés emoji-val a főcímben 241%-kal jobb átklikelési rátát produkált az emoji-kat nélkülöző hirdetéseknél.

Emoji-t adni a Facebook hirdetésedhez “holt-egyszerű”:

– Keress ki egy emoji-t az Emjipedia(Link)-ról (http://emojipedia.org/)

– Jelőld ki és tedd vágólapra

– Szerkesztési fázisban illeszd be az emoji-t a hirdetésedbe

Emoji-kat használhatod Facebook hirdetéseidben, posztjaidban, sőt még akkor is, amikor egy blogbejegyzésed linkjét osztod meg.Akkor értesülj elsőként a hírekről!
Köszönjük!
GRATULÁLUNK!
Bezárás